fbpx

Nejlepší anti-aging kúra – jezte omlazující potraviny

Vychutnejte si tyto zdravé, a přitom chutné omlazující potraviny. Jsou bohaté na antioxidanty a zpomalují tak stárnutí organismu. Chrání také naše srdce a cévy a pomáhají v prevenci demence.

Obohatit svou stravu o antioxidanty je mnohem snadnější, než si myslíte. Které potraviny nám pomohou?

Antiaging potraviny

Kult mládí

Pryč jsou časy, kdy si žena ve třiceti ostříhala vlasy, kadeřnice jí udělala trvalou a těch 10-20 kg navíc po dětech zůstalo na stálo. Dnešním kultem je mladistvý vzhled i v (dříve) pokročilém věku. Celebrity se předhánějí v přehlídce vyhlazených tváří a vysportovaných těl 40 i 50+.

Dožíváme se sice vyššího věku, ale naše těla se v základu zase tolik nemění. A tak dáváme vydělat výrobcům „zázračné“ kosmetiky a různých výživových preparátů, plastickým chirurgům a „omlazujícím“ klinikám. Dokáží mnohé, ve výsledku se tyto cesty mohou obrátit spíše proti nám. A vidíme to zase na těch celebritách…

Mladý vzhled „od přírody“

Přírodu moc neoklameme. Sama příroda nám přitom ale nabízí cestu, jak svůj věk oklamat.

Ta rovnice je jednoduchá. Co tělu dáme, to dostaneme.

A tělo nás bude mít rádo hlavně za:

  • pravidelný pohyb
  • dostatek spánku
  • snížení stresu
  • kvalitní vyváženou stravu

A ve stravě mu můžeme tělu dopřát potraviny, které mu přirozeně pomohou bojovat s negativními vlivy toxického prostředí. Těmi hrdinnými bojovníky v našem těle jsou tzv. antioxidanty. A těmi zlosyny jsou tzv. volné radikály. A v rámci akčních hrdinů a zlosynů to nejsou žádná „béčka“.

Volné radikály stojí na prvopočátku těch hlavních závažných nemocí: onemocnění srdce a cév, několika druhů rakoviny a demence. Volné radikály vznikají v našem těle především:

  • vlivem znečištění životního prostředí
  • kouřením
  • škodlivými látkami v potravinách
  • stravou bohatou na cukry a „špatné tuky“, tj. nenasycené mastné kyseliny

 (více si můžete přečíst v odborném článku zde)

Pokud je volných radikálů v našem těle hodně, říká se tomu oxidační stres a tento stav výrazně urychluje stárnutí organizmu.

Náš životní styl – s množstvím průmyslově zpracovaného jídla, závislosti na lécích místo přírodních léčivých látkách a vysoké zátěži ze znečištěného životního prostředí – způsobuje, že jsme oxidačnímu stresu vystaveni už od mládí. Proto je dobré zařadit do jídelníčku co nejvíce potravin bohatých na antioxidanty.

Omlazujici potraviny

Omlazující potraviny

Kolik antioxidantů daná potravina obsahuje, hodnotí tzv. ORAC skóre (oxygen radical absorption capacity). A jíst stravu bohatou na antioxidanty nemusí vůbec bolet.
První desítce totiž vévodí čokoláda! V závěsu s ořechy a spoustou dobrého ovoce.

Čokoláda obsahuje dvakrát tolik antioxidantů než brusinky
a pětkrát tolik co dnes tak opěvované góji (kustovnice čínská).

Čokoládou se zde samozřejmě myslí OPRAVDOVÁ ČOKOLÁDA. Antioxidantem je v čokoládě kakao, ne bílý rafinovaný cukr, ne mléko, ne různé náhražky. Plná na antioxidanty je čokoláda s minimálně 70 % kakaa, které bylo šetrně zpracované a uchovalo si tak všechny prospěšné látky. Proto je také na špičce žebříčku přírodní kakao. Tedy nezpracované alkalizací a pro úplně nejvyšší ORAC skóre také z nepražených kakaových bobů.

Všechny potraviny v žebříčku jsou snadno dostupné v místních podmínkách. Není nutné jíst drahé importované potraviny jako artyčoky, granátové jablko nebo už zmiňované góji, které je navíc pěstované v Číně a často plné jiné chemie.

V žebříčku je uvedené ORAC skóre na 100g potraviny.

Anti-aging elixír

Omlazující potraviny si můžeme dopřát i jako nápoj.

Šípky, zelený čaj nebo zázvor mají skóre velmi vysoké, ale v čaji jich tolik nevypijeme. Absolutním šampiónem je dnes tolik populární kurkuma. Té si dáme samozřejmě jen špetku. Vychutnat si ji můžete třeba v různých ovocných smoothie. Skvěle si rozumí se zázvorem a citrusy.

Antiaging potraviny na pití

Antioxidanty nám coby bojovníci proti škodlivým volným radikálům pomáhají:

– zpomalit stárnutí

– prozářit, hydratovat a vyhladit pleť

– ochránit zrak

– v prevenci infarktu a srdečních onemocnění

– v prevenci některých druhů rakoviny (plic, prsu, prostaty, a dalších)

– ochránit nás před demencí

Neexistuje žádná doporučená denní dávka antioxidantů. Čím více, tím lépe. Samozřejmě musíme brát v úvahu i kalorickou hodnotu potravin. Pokud si např. dopřáváme čokoládu se 70 % kakaa každý den, měla by se naše „denní dávka“ pohybovat kolem 30 g.

Anti-aging čokolády online

Vivani 89% zázvor kurkuma
Simón Coll kakaové boby v tmavé čokoládě 70% cocoa 30g
Venchi čokoláda 85 % cocoa 100g
Vivani 85%
Hachez Cocoa d´Arriba 77% cocoa 100g
Cacao Sampaka tmavá čokoláda 70% cocoa 75g
Lyra Peru 70% 90g
Ajala 85% kakao 45g
Hachez Sao Tome 73% 100g
Vivani 89% zázvor kurkuma
Simón Coll kakaové boby v tmavé čokoládě 70% cocoa 30g
Venchi čokoláda 85 % cocoa 100g
Vivani 85%
Hachez Cocoa d´Arriba 77% cocoa 100g
Cacao Sampaka tmavá čokoláda 70% cocoa 75g
Lyra Peru 70% 90g
Ajala 85% kakao 45g
Hachez Sao Tome 73% 100g

Takže s chutí na čokoládu!


Chcete se cítit lépe?
Mít více energie?
Zhubnout?

Vyzkoušejte ZDARMA naši sedmidenní výzvu.


sdílet:

2 Komentáře

  1. 8. 6. 2019 / 5:43

    Je to výborné čtení a zážitek jak může se vylepšit strava díky dobré čokoládě hubnout a ještě omladnout něco jsem vyzkoušela mezi dobrá skutečnost dekuji

    • Blanka Dvořáková
      8. 6. 2019 / 8:25

      Děkuji, mám radost, že se vám článek líbil.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *