fbpx

Jogurt s ovocem a čokoládovou granolou

Jogurt s ovocem a čokoládovou granolou ve skleničce je takové efektní 3 v 1. Krásný na pohled, zdravý, a přitom tak dobrý. Jeho čas přichází v létě. A nejen na snídani. Uděláte s ním parádu i na letní grilovačce. Kdo se taky chce ve 30 °C po pořádném fláku masa nacpávat šlehačkovým dezertem? Stačí použít tučnější řecký jogurt nebo přimíchat trochu mascarpone. S touto krásou na podnose jste královnou večera.

jogurt s ovocem a granolou

Parfait jméno mé

Efektní dezert založený na střídání smetanové nebo jogurtové vrstvy s ovocem a dalšími dobrotami má své jméno – parfait. Pochází jak jinak než z Francie a znamená perfektní (čti parfe). Název říká vše. A je typickým příkladem toho, jak Francouz dokáže z nouze ze surovin „co dům dal“ vytvořit luxusní záležitost, a ještě se tvářit, že přesně to byl záměr.

Jogurt s ovocem a… čokoláda

Základem je samozřejmě jogurt.

Pokud vás má tato sklenička jako snídaně zasytit a pokud má chutnat, volte jogurt s podílem tuku 3-4 %. Je už notoricky známo, že nízkotučné neznamená automaticky zdravější. A ve francouzských supermarketech také prakticky žádné nízkotučné výrobky nenajdete.

Klasický 3% jogurt je dobrý základ pro zdravou snídani, i když byste rádi zrovna pár kilo shodili. Pokud chcete tyto efektní skleničky podávat jako dezert, sáhněte po smetanovém nebo řeckém jogurtu (kolem 10% tuku), případně můžete do jogurtu přimíchat trochu mascarpone. Pak už to ale žádná dieta není 😊

Fantazii se meze nekladou. Ideální je samozřejmě drobné ovoce jako borůvky, maliny, ostružiny. Krásně vypadá a nemusíte ho nijak připravovat. A také je plné prospěšných antioxidantů.

A přidáme ovoce.

Nakrájené jahody se smetanovým jogurtem budou zase se skleničkou sektu perfektní tečkou každé letní party.

Broskve nebo nektarinky zase pustí spoustu sladké šťávy, která se krásně spojí s granolou do mňamózní vrstvičky.

A vrcholem je čokoláda.

Čokoládovou vrstvu plnou zdraví nám obstará granola. Recept na čokoládovou granolu najdete zde.

Granola je zjednodušeně řečeno zapečené müsli. Směs vloček, oříšků, ovoce a semínek, která je zdravě oslazená. A společné zapečení promění vše, co je zdravé, také na dobré.

A pak už jen vrstvíme.

Jogurt s ovocem

Jogurt s ovocem a čokoládovou granolou

1 porce, libovolně násobte
5 minut

INGREDIENCE   

1 jogurt (3-4% na snídani, smetanový nebo řecký s 10% obsahem tuku na dezert)
hrst borůvek nebo jiného ovoce
3 velké lžíce čokoládové granoly (recept zde)

NA PODÁVÁNÍ (na každou porci):
mandlové lupínky
kakaové boby v čokoládě
lžička medu

POSTUP

  1. Do skleničky o objemu cca 250 ml vrstvíme střídavě ovoce, jogurt a čokoládovou granolu.
  2. Zakončíme vrstvou jogurtu, kterou ozdobíme ovocem, mandlovými lupínky a kakaovými boby nebo kousky čokolády a zakapeme medem.
  3. Pokud podáváme jako lehký dezert, volíme menší skleničky (1 dcl, dobré jsou i mělké „šampusky“)

KOUZELNÁ PŘÍSADA

Jogurt s granolou nejčastěji zdobím kakaovými boby v hořké čokoládě. Skrývají vše dobré, co kakao může nabídnout. Samotné boby jsou už opravdu kakaová síla, to není pro každého. Ve vrstvičce čokolády a s jogurtem jsou ale velmi příjemné osvěžení. A mnohem lepší a přírodnější volba než různé vitamíny a potravinové doplňky…

nakoupit online

Simón Coll kakaové boby v tmavé čokoládě 70% cocoa 30gSimón Coll kakaové boby v tmavé čokoládě 70% cocoa 180g

A nezapomeňte si své „parfait“ výtvory zdokumentovat. Na sociálních sítích se tato fotogenická snídaně vyjímá skvěle 🙂


Chcete se cítit lépe?
Mít více energie?
Zhubnout?

Vyzkoušejte ZDARMA tuto sedmidenní výzvu.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *