fbpx

Čokoládová jahodová buchta

Bez jahod by to v červnu prostě nešlo. Jahody jen tak, se šlehačkou, s čokoládou, jahodové knedlíky… A co s nimi ještě provést? Obzvlášť, když už se ke konci krátké, ale intenzivní sezóny začínají zajídat? Šup s nimi na plech! A ideálně utopit v čokoládě. Jahodová buchta do každé rodiny!

Jahodova buchta

Léto, léto, mý

Slunce, voda, kopec knížek a dva báječné měsíce volna. Krásné doby, kdy na konci června klepaly na dveře prázdniny. Tedy, to volno bylo jen relativní. Zahrada se záhonem plným jahod a kolem z této perspektivy nekonečného plotu keříky rybízu, malin, angreštu a ostružin. A dopoledne strávené s kyblíkem coby hlavní trhač. Tehdy mi to přišlo jako dětské galeje. A to jsem nemusela stát u plotny a zavařovat.

Už záhy se ale projevil můj budoucí obchodní duch. Uzavřela jsem s tátou dohodu, že za každé nasbírané kilo rybízu dostanu dvacetikorunu. Má kasička se plnila tak rychle, že to tátu přimělo zajít zjistit, za kolik se rybíz vykupuje. Za 20 Kč… S přeléváním rodinného rozpočtu do mého prasátka tak byl konec. Nedlouho poté jsem tedy vyrazila na brigádu na sběr jahod do místního zahradnictví. Za nasbírané kilo jahod 2 Kč. Pochopila jsem, že učení je ale vážně v mém zájmu.

Buchta na pekáč

Občas byl docela boj ukořistit nějaké ovoce čerstvé. Máma byla zavařovací buldozer. Každý rok pak v březnu nastala revize zásob a zjistilo se, že se sklenice marmelád a zavařenin zase nesnědly („Pro koho se s tím dělám!?!“).

O to šťastnější jsem ale byla s obyčejnou miskou čerstvých rozmačkaných jahod se šlehačkou nebo s buchtou. Jednoduchou, na pekáč. A tu samou teď peču i já. Tedy úplně stejná není:

  • bílý cukr nahrazuji třtinovým a sladím celkově méně. Buchtu jsem vylepšila čokoládou a ta jí přidá i na sladkosti.
  • bílou mouku nahrazuji celozrnnou a špaldovou. Osvědčil se mi poměr 1:1. Pokud ale nejste zvyklí, můžete zpočátku ve stejném poměru míchat bílou mouku s celozrnnou.
  • máslo nebo olej nahrazuji kokosovým olejem.

Poslední 2 body jsou na vás. Vyhnout se bílému cukru je ale určitě dobrá volba. Pokud máte doma odpírače zdravějšího pečení, je tato jahodová buchta dobrý start. Je tmavá, takže na první pohled nikdo nepozná, že je „jiná“. Zkuste na začátek nahradit jen část mouky. Uvidíte, že bude chutnat.

Jahodová buchta s čokoládou

12 porcí
10 minut příprava, 30 minut pečení

INGREDIENCE   

100 g celozrnné pšeničné mouky
90 g špaldové mouky
1 hrnek nadrobno nakrájených jahod (cca 150g)
100 g hořké čokolády (sekané nebo peciček)
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
90 g třtinového cukru
150 g bílého jogurtu (3 % tuku)
7 lžic (80 ml) kokosového oleje
2 vejce
špetka soli
špetka skořice nebo mixed spice (nemusí být)

POSTUP

  1. Rozpusťte si kokosový olej a polovinu (50g) čokolády. Stačí jen lehce rozehřát a pecičky čokolády pak rozmíchat. Nepřehřívejte.
  2. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  3. Omyjte a osušte si jahody a nakrájejte je na menší kousky.
  4. V míse utřete třtinový cukr a vejce. Vmíchejte kokosový olej s čokoládou a jogurt.
  5. Zvlášť promíchejte všechny sypké ingredience a poté vmíchejte po částech do tekuté směsi.
  6. Do těsta jen zlehka vmíchejte jahody a nalijte ho na vymazaný hluboký plech (já používám krásný a hlavně nepřilnavý Tescoma Delicia Gold 39 x 25 cm) a posypte zbývajícími 50 g čokolády.
  7. Pečte cca 30 min nebo dokud není špejle při zapíchnutí suchá.
Jahodova buchta pred pecenim
Jahodova buchta po upeceni
Jahodova buchta

KOUZELNÁ PŘÍSADA

Na pečení a vaření používám nejraději praktické čokoládové pecičky. Čokoláda se nemusí krájet nebo strouhat. Od dobrého výrobce jíte opravdu ČOKOLÁDU, ne to co se skrývá v obalech některých „čokolád“ na vaření v hypermarketech.

Nejvíce univerzální jsou pecičky s 55 % kakaa. Ty jsou sázka na jistotu i pro děti. 70 % pecičky jsou jasnou volbou pro velké čokoholiky.

nakoupit online

Le Chocolat pecičky 70%
Le Chocolat pecičky 55%
Country life Špaldová mouka
Country life Celozrnná mouka
Le Chocolat pecičky 70%
Le Chocolat pecičky 55%
Country life Špaldová mouka
Country life Celozrnná mouka
Le Chocolat pecičky 70%
Le Chocolat pecičky 55%
Country life Špaldová mouka
Country life Celozrnná mouka

Tato buchta vás spolehlivě provede celým létem se všemi jeho sladkými plody.


Chcete se cítit lépe?
Mít více energie?
Zhubnout?

Vyzkoušejte ZDARMA tuto sedmidenní výzvu.


Komentáře

  1. Monika
    30. 6. 2019 / 20:32

    Dneska jsi mě zachránila;-) Potřebovala jsem rychle něco dobrého ke svačině, sice jahody u nás nevydrží déle jak půl hodiny,po těch se vždy jen zapráší, ale stihla jsem dát stranou pár třešní, než se k nim dostaly ty moje dvě zlatíčka a i s nima byla buchta výtečná!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *