fbpx

Nejlepší horká čokoláda (kompletní průvodce)

Chcete se naučit uvařit si doma horkou čokoládu jako z francouzské kavárny?
Není to vůbec těžké. Projdeme si to krok za krokem.
Dojde i na tipy, jak si připravit horkou čokoládu minimálně 10 x jinak.
A také jak ji (třeba s přicházejícím jarem) odlehčit a uvařit i o něco zdravěji.
Pojďme se ponořit do šálku dokonalé horké čokolády jako z pařížského Café.

horka cokolada recept

Tak bohatá, tak hustá. Jen zlehka usrknu a v ústech… čisté blaho. Přivřu oči, polknu a chápu, co je to „vychutnat si sílu okamžiku“. Sedíme s Laurence v kouzelné malé kavárničce kousek od Champs-Élysées, kolem voní káva, croissanty a horká čokoláda a Edith Piaf pěje, že ničeho nelituje. Ani já už nelituju (toho účtu). Laurence (kamarádka z mého výměnného studentského pobytu v Norsku) nedala jinak, než že musím ochutnat pravé pařížské Chocolat Chaud. V mém tehdejším studentském režimu jsem nad jídelním lístek zažila lehký šok, ale zážitek je zážitek. A ty Francouzi prostě umí. I vyslovit „šokola šo“ s francouzským přízvukem zní jako příslib…

horka cokolada v kavarne
Image by smattern from Pixabay

O pár let později má Laurence zážitkovou agenturu pro turisty mířící do Paříže a já prodávám a vyrábím čokoládu 😊 A těším se z každé kavárny, kde už Le Chocolat Chaud začínají podávat i u nás. Protože to, co u nás většinou dostanete, když si objednáte horkou čokoládu, má do toho božského šálku z Paříže opravdu daleko. A přitom připravit dobrou horkou čokoládu je tak jednoduché.

Čokoláda a mléko… Voilà horká čokoláda pro vás

Je to o ingrediencích. A na horkou čokoládu potřebujete jen dvě. Čokoládu a mléko.

Čokoláda

Čím kvalitnější, tím lepší. Francouzi se nezdráhají do horké čokolády rozpustit single origin plantážní čokolády od předních značek. Český kavárník vytáhne buď směs z prášku plnou škrobu nebo použije osvědčenou kombinaci „ta na vaření“ a Nesquik.

Existují ale i kvalitní čokolády na vaření, pro jednodušší přípravu ve formě peciček, takže není na místě žádná výmluva.

Procento kakaa je jen na vás. Doporučuji 70 % a výše. Pokud ale připravujete čokoládu dětem, sáhněte raději po 50 %.

Mléko

I zde platí, že na ingredienci opravdu záleží. A čím tučnější, tím lepší. Použijte mléko plnotučné (min. 3,5 % tuku), ideálně čerstvé. Můžete také přidat trochu smetany. Dětem zase přilejte o něco více mléka, než je v základním receptu.

A toto opravdu stačí. Vedou se různé diskuze o nutnosti přidání škrobu. Škrob čokoládu zahustí a spojí. Ale fakt je, že Francouzi do své čokolády škrob nedávají. Je hustá, ale není to pudink. A co se týče rozpouštění to, co potřebujete, je tuk. Pokud se budete snažit rozpustit čokoládu v polotučném mléce, budete mít v čokoládě cucky. Čokoláda a voda jednoduše nejdou dohromady.

vanocni dezert

Základní recept na horkou čokoládu

1 bohatý malý šálek
příprava 5 minut

INGREDIENCE   

50 g čokolády (70 % kakaa)
80 ml plnotučného mléka

POSTUP

  1. V kastrůlku (nejlépe na vodní lázni) ohřejte mléko.
  2. Ztlumte plamen a vsypte nasekanou čokoládu nebo pecičky a míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Čokoláda by se měla rozpustit v mléce teplém cca na 70°C.
  3. Čokoládu si můžete vychutnat takto samotnou nebo ozdobit kopečkem šlehačky


ZÁKLAD JSOU KVALITNÍ INGREDIENCE

Můžete použít libovolnou dobrou čokoládu. Jednoduše ji nasekejte.

Velkým pomocníkem jsou ale kvalitní čokoládové pecičky. Využijete je na přípravu horké čokolády, ale i třeba na pečení (jen vsypete do buchty nebo muffinů) nebo na polevy.

A najdete i pecičky single origin vysokoprocentních čokolád! Já používám tyto:

koupit online

Simón Coll čokoláda na vaření 60% cocoa s vanilkou 200g
Le Chocolat pecičky 70%
Le Chocolat pecičky 55%
Le Chocolat Madagascar 67% pecičky
Simón Coll čokoláda na vaření 60% cocoa s vanilkou 200g
Le Chocolat pecičky 70%
Le Chocolat pecičky 55%
Le Chocolat Madagascar 67% pecičky
Simón Coll čokoláda na vaření 60% cocoa s vanilkou 200g
Le Chocolat pecičky 70%
Le Chocolat pecičky 55%
Le Chocolat Madagascar 67% pecičky

Horká čokoláda bude vaším spolehlivým průvodcem všech chladných dnů. Pohladí, ukonejší a zahřeje. Klasika je klasika, ale kdyby vás náhodou omrzela, můžete základní recept oživit mnoha způsoby.

Horká čokoláda 10x jinak

Horka cokolada 10x jinak

Koření

Nejjednodušeji oživíte horkou čokoládou různým kořením. Klasikou je skořice, vanilka, před Vánocemi pak kardamom, badyán nebo malá špetka muškátového oříšku. Příjemná je i špetka kvalitní mořské soli.

Samozřejmě tou nejlepší dvojkou k horké čokoládě je špetka chilli. Takto si svůj nápoj bohů Chocolátl připravovali dávní Aztékové, u kterých má čokoláda svůj prapůvod.

Koření přidáváme do mléka spolu s čokoládou, aby se provařilo a rozvonělo.

Esence

Kvalitní esence umí s čokoládou divy. Můžete si tak vykouzlit čokoládu ve stylu After Eight s mátovou esencí nebo nasát vůni Provence s levandulovou.

Alkohol

Čokoládě sluší všechny čokoládové likéry, které zintenzivní čokoládovou chuť. Naprosto skvělá je kombinace s pomerančovými likéry jako třeba Grand Marnier.

Ale asi vás překvapí, že si nečekaně dobře rozumí i s Tequilou (ano, špetka soli je na místě) a dokonce s Absinthem! Ano, takový šálek je opravdu dekadentní a v pravdě francouzský 🙂

U alkoholu platí jednoduché pravidlo – čím později ho do čokolády při přípravě vmícháte, tím více alkoholu si uchová.

Horká čokoláda zdravěji

Snažíte (nebo musíte) se vyhýbat mléku? Upřednostňujete o něco lehčí jídelníček? Horké čokolády se vzdávat nemusíte. Ne, stejné to není, ale pochutnáte si i tak.

Základ je vyměnit mléko za alternativu. Jak jsme si psali výše, opravdu nezkoušejte připravovat nápoj z nízkotučného mléka nebo vody. Budete mít lidově řečeno „břečku s cucky“. Řešení se nabízí v rostlinném mléku. Skvělé je mandlové. Připravíte si ho snadno doma (viz třeba recept od Kitchenette zde), ale můžete si ho koupit hotové (např. od rodinné značky Nemléko). Znovu upozornění – volte to plnotučné (obsah mandlí 12%).

Čokoládu zaměníme za čisté kakao. Nejlépe volte kakao přírodní (nealkalizované), které si uchovává své blahodárné přírodní antioxidační účinky. Kolik si přidáte cukru, to je pak jen na vás.

Zdrava horka cokolada

Pro ni – pour Madame

1 šálek
příprava 5 minut

INGREDIENCE   

1 šálek mandlového mléka
2 lžíce přírodního kakaa
1 lžíce třtinového cukru nebo javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka mořské soli

POSTUP

  1. Ohřejte mandlové mléko.
  2. Přidejte kakao, cukru a sůl a metličkou důkladně rozmíchejte (můžete rozmíchat i v mixéru)

zdrava horka cokolada

Pro něj – pour Monsieur

1 šálek
příprava 5 minut

INGREDIENCE   

1 šálek mandlového mléka
2 lžíce přírodního kakaa
1/2 banánu
špetka skořice
špetka muškátového oříšku
špetka chilli (cayenského pepře)

POSTUP

  1. Ohřejte mandlové mléko.
  2. Přidejte ostatní ingredience a rozmixujte v mixéru.

Banán nápoj zahustí a osladí. Můžete ale vynechat a nahradit třtinovým cukrem nebo javorovým sirupem.

Tak už jste si vybrali tu svoji? Jaký je váš favorit?


Chcete se cítit lépe?
Mít více energie?
Zhubnout?

Vyzkoušejte ZDARMA tuto sedmidenní výzvu.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *