fbpx

Domácí čokoládová granola

Tak takhle má vonět domov. Tohle jsem si pomyslela, když jsem dělala granolu poprvé. I sousedi vyzvídali, co se to u nás dnes peče. Kdo by si pomyslel, že takhle nádherně voní (ne tak úplně) obyčejné müsli. A počkejte, až ochutnáte.

Domácí čokoládová granola - zapečené müsli

Když jsem viděla ten plech, říkala jsem si – jak dlouho tohle budu proboha jíst? Protože na müsli a jiný „ptačí zob“ jsem obvykle sama. Ne. Na granolu nejste nikdy sami. Brzo ji budete dělat znova. A znova…

Co je vlastně granola?

Granola je zjednodušeně řečeno zapečené müsli. Směs vloček, oříšků, ovoce a semínek, která je zdravě oslazená. To znamená málo a zdravým sladidlem jako je med, třtinový cukr, javorový, bezový nebo agáve sirup.

Zapečení pak funguje jako kouzelné abrakadabra. Z „ptačího zobu“ se stane Mňamka. Ano, s velkým M. Křupavá, lahodná, a pořád tak voňavá. Nejlepší je ještě teplá lžičkou z plechu. Její hlavní chvíle ale přichází na snídani. S jogurtem, ovocem, zakapaná medem.

Granolu si samozřejmě můžeme koupit. Nenechte se ale zlákat krásným obalem, čtěte složení. Směsi se ztuženými rostlinnými tuky a spoustou rafinovaného cukru nebrat. Ať ale koupíte sebelepší mix, té domácí, právě vytažené z trouby, se nikdy nevyrovná.

Zdravá snídaně, na které si pochutnáme

Granola spojuje chuť a zdraví. Jsou v ní samé dobré věci, takže se není čemu divit, že:

  • nás zasytí na celé dopoledne (díky vysokému obsahu vlákniny)
  • pročistí naše střeva a podpoří trávení a vyprazdňování (obzvlášť v dvojce s jogurtem)
  • podpoří činnost mozku a zlepší pozornost (ořechům a čokoládě 3 x ano!)

Čokoláda. To je ta pomyslná třešnička na dortu granoly.
Pro chuť i pro zdraví.

Domácí čokoládová granola

1 plech
5 minut příprava, 25 minut pečení

INGREDIENCE   

2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku pohankových vloček
1/2 hrnku sekaných ořechů (jaké máte rádi)
2 lžíce přírodního kakaa
1/2 lžičky hrubozrnné soli
1 lžíce chia semínek
1 lžíce libovolných jiných semínek (já používám ráda směs „snídaně Inků“ s lněným semínkem a sezamem)
4 vrchovaté lžíce kokosového oleje (před rozpuštěním)
4 lžíce medu
4 lžíce javorového sirupu
1/2 hrnku strouhaného kokosu nebo kokosových plátků
sekaná hořká čokoláda dle chuti

POSTUP

  1. Rozehřejte si troubu na 160°C a vyložte si plech pečicím papírem.
  2. Smíchejte v míse všechny sypké ingredience kromě kokosu.
  3. V kastrůlku rozehřejte kokosový olej a vmíchejte med a javorový sirup.
  4. Vše promíchejte, aby se suché ingredience hezky obalily oslazeným olejem.
  5. Směs naneste na pečicí papír a pečte cca 30 minut. V polovině pečení směs promíchejte, aby se propekla rovnoměrně.
  6. 5 minut před koncem pečení nasypte na granolu kokos a promíchejte. Dávám ho až nakonec, aby nezhořkl.
  7. Granolu nechte vychladnout, a pak do ní vmíchejte sekanou hořkou čokoládu.
  8. Skladujte max 3 týdny v uzavřené nádobě. Pravděpodobně ale zmizí mnohem dříve 🙂
Ingredience na čokoládovou granolu
Příprava čokoládové granoly
Čokoládová granola na plechu
Domácí čokoládová granola - zapečené müsli

Granola je takový recept „co dům dal“. Můžete dle chuti obměňovat vločky, ořechy a semínka. Já používám na oslazení kombinaci třtinového cukru, medu a javorového sirupu. Vystačíte si ale i s jedním.

Granola je skvělá na snídani s jogurtem, čerstvým ovocem, ovesnou kaší, nebo jen tak na lžičku po těžkém dni. Já ji jím nejčastěji takto (recept zde):

Jogurt s čokoládovou granolou

A jak si dáváte granolu vy?


Chcete se cítit lépe?
Mít více energie?
Zhubnout?

Vyzkoušejte ZDARMA tuto sedmidenní výzvu.
7 zdravých dní s čokoládou zvládnete hravě.


7 Komentáře

  1. Miroslava Kneprová
    13. 7. 2019 / 20:44

    Dobrý den,
    prosím, je velká postupová chyba, když jsem čokoládovou hranolů upekla i s čokoládou a nedala ji až na závěr?
    Poněkud jsem byla nepozorná.

    Děkuji za odpověď,

    V úctě,

    • Miroslava Kneprová
      13. 7. 2019 / 20:45

      granolu.

      • Blanka
        Autor
        14. 7. 2019 / 9:24

        Dobrý den, Miroslavo,
        ne, není to problém. Někdo to má tak i raději, když je čokoláda „rozteklá“ do granoly. Obalí tak jiné suroviny v granole. Já ji dávám až nakonec, protože čím méně se čokoláda nebo kakao tepelně zpracuje, tím více zdraví prospěšných látek si uchová.
        Kokos dávám až 5 minut před koncem, protože se může stát, že zhořkne.

  2. Miroslava Kneprová
    15. 7. 2019 / 16:20

    Paní Blanko,
    to jsem ráda! Už jsem si myslela, jsem byla moc hrrr a zničila takovou mňamku a hořká není po chybě, ale po čokoládě.
    Musím uznat, že je to granola s velkým G, neboť je opravdu neobyčejně chutná i jako bezlepková.
    Příště zkusím z bílé čokolády, ale uberu kokosového oleje. Zdá se mi taková mastnější a do břicha hutná! Ale i tak jsem si vybrala dobře!
    Láká mě i verze s ovocem jako jsou rozinky a brusinky, fíky atd. To totiž můžu taky! 😊
    V úctě,

    • Blanka
      Autor
      17. 7. 2019 / 10:55

      Dobrý den paní Miroslavo,
      to jsem moc ráda, že vám granola chutnala. Děkuji za tipy. Kreativitě se meze nekladou. To je na ní i to skvělé, může být pokaždé jiná, a přesně taková, jak vám chutná 🙂

  3. Pavlina
    19. 9. 2019 / 9:53

    Je opravdu VÝBORNÁ!!!! 👍 Dala jsem víc semínek a žádný cukr a i tak chuťově úžasná. Kam se hrabou výrobci muesli 😉. Děkuji za recept.

    • Blanka
      Autor
      24. 9. 2019 / 10:27

      Děkuji! Jsem moc ráda, že chutnala 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *